På trods af, at jeg i de sidste otte år kun har fejret jul i Danmark en enkelt gang, så KNUSELSKER jeg julen og alt ved den. Stearinlys, tæpper, juleglögg, æbleskiver, juletræer, julepynt og ikke mindst julegodter og ris a la mande. Jeg har dog aldrig syntes at smagen og udseende på sidstnævnte passer sammen, da desserten visuelt ikke er yderligt indbydende.

Min ris a la mande kage består derfor af en chewy mandel-marcipan fragilitébund, skjulte kirsebærmousse-halvkugler, ris a la mande-mousse, kirsebærgelé, krystalliseret hvid chokolade, bærstøv, Johan Bülow lakridskugler og rød skovsyre. Et par af gangene jeg har lavet den, har jeg gemt en hel mandel og købt en mandelgave. Det gør den derfor helt perfekt hvis man gerne vil lave en anderledes dessert til evt. julefrokost eller juleaften.

Jeg er sikker på at Jeres venner, familier og kære vil tage mindst ligeså godt i mod den som mine gjorde, og jeg håber at I har lyst til at sende mig et billede (eller hashtagge med #nipunijulie på Instagram), hvis I vælger at fremstille den.

De kærligste julehilsner,
Nip


LUKSUS RIS A LA MANDE KAGE (12 personer)

MANDEL-MARCIPAN FRAGILITE BUND
100 g æggehvider
200 g sukker
150 g marcipan
100 g mandler

Start med at tænde ovnen på 180 grader.
Pisk sukker og æggehvider til en lys og stiv marengsmasse.
Riv marcipanen direkte ned i marengsen og vend det sammen.
Blend mandlerne til mandel-mel. Den må gerne have lidt struktur.
Vend til sidst mandelmel og marengsmasse.
Fordel dejen i en foret springform (24 cm) og bag den midt i ovnen i ca. 30-35 minutter.
Befri bunden fra springformen og vask den. Læg bunden tilbage i formen som fores med kageplast.

KIRSEBÆRMOUSSE
3 blade husblas
140 g kirsebærsirup
120 g fløde
Evt. Lidt pink farve (Wilton)

Udblød husblassen i koldt vand.
Opvarm kirsebærsirup i en gryde og rør husblassen ud i denne.
Sørg for at det køler helt ned til stuetemperatur.
Pisk imens fløden til flødeskum og vend det med den afkølede kirsebærsirup.
Tilsæt evt. lidt pink farve, hvis du ønsker at den skal have en mere klar farve.
Fordel moussen i forskellige størrelser halvkugle silkekoneforme og sæt dem i fryseren i et par timer.
De frosne mousse-halvkugler lægges ovenpå bunden. Gem evt. et par stykker til at dekorere med.
TIP! Jeg anvender halvkugleforme som er mellem 2 og 4 cm i diameter, men du kan anvende præcis dem du har lyst til at bruge. Eller helt undlade denne mousse.

RIS A LA MANDE MOUSSE
4 blade husblas
300 g kold risengrød UDEN salt
100 g sukker
Korn fra 1 vaniljestang
100 g mandler
1 hel mandel (Hvis kagen fx er til juleaften / julefrokost med mandelgave)
4 dl fløde

Udblød husblassen i koldt vand.
Lun risengrød, sukker og vaniljekorn, og rør husblassen i til det er smeltet.
Sæt det til side til det er kølet ned til stuetemperatur.
Smut mandlerne og hak dem groft. OBS! Husk her evt. at gemme én hel mandel.
Pisk fløden til flødeskum og vend med risengrød og mandler. Gerne over flere omgange.
Hæld moussen på en sprøjtepose, og sprøjt det hele udover kagen.
Pas på at mousse-halvkuglerne ikke flytter sig.
Sæt kagen på køl i to-tre timer, eller på frys i en time hvis du er meget kagesulten.

KIRSEBÆRGELE
(Skal først laves efter at kagen har været på køl. Se samlings-beskrivelsen nedenfor)
2 blade husblas
200 g kirsebærsirup (Fabbri Amarena)
1 citron

Udblød husblassen i koldt vand.
Opvarm kirsebærsirup i en gryde og pres saften fra citronen deri.
Rør udblødt husblas ud i kirsebærsovsen og lad den køle, inden den hældes over kagen.
Sæt kagen i køleskabet til at den har sat sig helt.
Dekorer præcis som du har lyst inden at du servere denne din fine ris a la mande kage.

21 comments on “Luksus ris a la mande kage”

  • Hej Heidi,
   Det kan du sagtens 🙂 Jeg håber du fandt ud af det – hvis det var til jul. Godt nytår!
   Mange Hilsner Nip

 1. Hej Nip. Jeg lavede denne kage sidste jul, og den smagte helt fantastisk! Gæsterne var vilde med det, og derfor skal den på julemenuen igen i år.
  Jeg havde dog rigtig svært ved at fjerne bagepapiret fra bunden af kagen, inden serveringen. Synes faktisk generelt det kan være vanskeligt med kager, som skal samles og sætte sig på køl. Har du et godt tip til hvordan man får bagepapiret væk, efter man har befriet kagen fra formen? ❤️ Knus

  • Hej Stefanie,
   Tak for din søde besked og beklager det sene svar – din besked har gemt sig og jeg har først set den nu.
   Jeg fjerner bagepapiret fra bunden når kagen er frossen, så er det nemmere. Du kan også køre en paletkniv under kagen, så slipper det også lidt lettere. Jeg håber at det kan hjælpe dig og så håber jeg at du får lavet endnu en dejlig julekage 🙂
   Mange Hilsner Nip

 2. Øv jeg forstår slet ikke hvirdan mængden på kirsebærmoussen passer – hvilken størrelse halvkugleforme bruger du? kan se du har skiftet billed, men ville gerne lave det som den første du havde… har kun kunne få 1 størrelse forme, den fra Blomsterberg og der er kun lidt over en halv kugle!

  • Hej Sara,
   Jeg bruger halvkugleforme fra Silikomart som ca. er mellem 2 og 4 cm i diameteren. Hvor stor er den som du har anvendt?
   Ja jeg har skiftet billede, men hvis du gerne vil se hvordan den anden så ud så ligger der billeder på Instagram (20. November og 12. November 2016). Jeg kan også sende dem til dig på mail hvis du gerne vil have det.
   Jeg håber du finder ud af det og får en dejlig jul 🙂
   Mange Hilsner Nip

  • Hej Simone,
   Jeg plejer at anvende ‘saucen’ fra en Fabbri Amarena, men deres er mere sirup end en alm. kirsebærsauce. Begge dele har jeg prøvet, og begge dele er helt perfekt 🙂 Rigtig god fornøjelse hvis du skal lave den.
   Kærligst fra Nip

 3. Hej Nip,
  Vil det sige at man egentlig kan lave denne kage dagen før man skal servere den? Mandelbunden bliver ikke “soggy”?

  Og tror du man kan halvere den?

  • Hej Nynne,
   Ja det vil jeg anbefale at du gør, for så kan den sætte sig over natten.
   Mandelbunden er helt perfekt dagen efter. Jeg tror ikke at du kan halvere bunden, da den er meget skrøbelig 🙂

 4. Hej Julie,
  Så fine kager du laver. Du er til stor inspiration!
  Hvordan opleves Ris a la mane moussen? Føles dem klumpet, når nu det er kogte ris? Er konsistensen underlig i en kage, eller virker det okay? 🙂

  Mvh. Johanne

  • Hej Johanne,
   Mange tusinde tak skal du have. Det er skisme pænt sagt!
   Der er jo både ris og mandler i, så helt jævn og glat er den jo ikke. Flødeskummen gør dog, at det ikke føles mærkeligt. Jeg har hvert fald aldrig fået at vide at nogen har syntes det. Jeg håber det giver mening, ellers må du lige skrive igen. God weekend 🙂
   Kærligst Nip

 5. Hej Nip
  Vil gerne lave din Ris a la mande kage til gæster i næste uge,men da der er voldsom rift om mormor i den uge til diverse jule klip,tænker jeg :kunne jeg lave bunden og fryse den?

  • Hej Tove,
   Det er da dejligt at du har lyst at bage den. Jeg glæder mig meget til at se den. Jeg har faktisk ikke prøvet at lave bunden og fryse den, men jeg tænker umiddelbart godt at du kan gøre det. Dog vil jeg sige at bunden nu nok er det element som er hurtigst at lave 🙂 Mange hilsner Nip

  • Jeg varmer sukker og vand op til det tykner let, hælder hakket hvid chokolade ned i det, og så skal man piske til det krystalliserer. Jeg har ikke en opskrift, da jeg gør det på gefühl med både temeperatur og mængder. Jeg håber det hjælper, og ellers kan du altid søge på google. Der skulle det gerne komme frem. Rigtig god fornøjelse 🙂

   • Nej, det var næsten også et dumt spørgsmål, jeg kom med der:) Du laver bare så meget fint (kigger inde på Mormors bageklub), så i min verden ville det være oplagt:) Tak fordi du deler dine opskrifter:)

    • Det er virkelig virkelig pæne ord, dem sætter jeg stor pris på. Jeg er beæret over at du synes at jeg kunne være en mulig deltager, TUSINDE TUSINDE TAK. Det gør mig ligeledes rigtig glad, at du kan lide opskrifterne. Send endelig et billede eller hashtag med #nipunijulie på Instagram. Ha en dejlig aften 🙂

Skriv et svar