De der små knasende og chewy franske kager, som vi er rigtig mange som elsker. Nu har jeg endelig givet mig i kast med dem. Nok var de en anelse svære at lave den første gange, men de er det hele værd. Specielt denne slags – macarons med saltkaramel.

Disse serverede jeg i søndags, da jeg holdte lyserød prinsesse-fastelavnsfest for mine søde veninder. Vi skiftes til at besøge hinanden, hvor vi spiller brætspil, hygger og spiser god mad eller kage som her. Hos mig blev det et stort kagebord / dessertbord som bestod af fastelavnsboller, glaze kager, cupcakes, cookies med navn, panacotta, jordbær dyppet i chokolade og macarons. Alt sammen i små størrelser, så alle kunne smage det hele.

Første gang jeg stiftede bekendtskab med macarons, var i lufthavnen i Bangkok, og siden da har jeg spist dem mange forskellige steder i hele verden. Nu har jeg så selv kastet mig ud i dem, og det er virkelig det hele værd. De er ualmindelig gode og det er svært at stoppe når først man har fået en bid.

Jeg håber at disse vil sprede glæde hos dig og dem du serverer dem for – hvis du altså ikke får dem allesammen spist selv. Jeg taler af erfarring, og det kommer nu egentlig nok til at ske igen ganske snart. Dette var den første opskrift fra mit lyserøde kagebord, men der kommer inden for kort tid opskrift på flere af kagerne.

Rigtig dejlig tirsdag til dig,
Kærligst fra Nip


MACARONS MED SALTKARAMEL (30 stk)

MAKRONER
100 g mandelmel
150 g flormelis
80 g æggehvider
5 spsk sukker
Farve efter eget ønske

Blend mandelmel og flormelis til det er helt fint og sigt herefter hele molevitten.
Pisk æggehviderne helt stive og tilsæt herefter sukker og farve lidt af gangen til det er en stiv marengsmasse.
Vend mandelmel og marengsmasse sammen til en homogen masse.
Makronmassen må ikke være så tynd at den løber, men heller ikke så tyk at den står som marengstoppe.
Sprøjt cirkler på et par bageplader med bagepapir. Husk at lave lidt plads mellem hver.
Bank pladerne hårdt ned i et bord for at fjerne eventuelle luftbobler, og lad dem herefter tørre ved stuetemperatur i 30 min.
Tænd ovnen på 140 grader og bag kagerne i ca. 15 minutter. Dette afhænger meget af ovnen.
Lad makronerne køle helt af inden at de forsigtigt løftes af bagepapiret.

SALTKARAMEL GANACHE
180 g caramel chokolade / dulcey chokolade
20 g lys sirup
2 dl piskefløde
100 g sukker
1 tsk havsalt

Hak chokoladen og kom den i en skål sammen med siruppen. Stil skålen til side.
Varm piskefløden op til lige under kogepunktet og sæt herefter gryden til side.
Smelt sukker til karamel i en anden gryde. Rør helst ikke rundt i gryden, da der ellers dannes klumper af karamellen.
Hæld forsigtigt den varme fløde og havsalt ned i karamellen og rør godt rundt.
Hæld den varme karamel-fløde hen over chokoladen.
Lad det stå i cirka 1 minut før den, fra midten af skålen, røres helt ensartet. Stilles herefter på køl i et par timer.
Tryk en dut med saltkaramel ganache ud på halvdelen af makronskallerne, og sæt dem sammen med resten.

Spis dem alle sammen selv, eller servér dem for dem du allerbedst kan lide.

24 comments on “Macarons med saltkaramel”

  1. Kan de laves og samles i dag og være på køl, når de først skal serveres sø dag, eller ville du lave dem og vente med t fylde dem til lørdag?

  2. Hej Nip!
    Hvor længe vil du gætte på at ganachen kan holde sig i køleskabet? Altså hvor længe kan den laves i forvejen?

  3. Hej Nip, hvor ser de her macarons bare gode ud! Jeg har flere steder læst at de har godt af at stå i op mod 24 timer og sætte sig når man har kommet ganachen i, jeg er bare lidt bekymret for om de bliver bløde af det. Hvad tænker du?

    • Hej Trine,
      Tusinde tak skal du have, det gør mig glad 🙂
      De smager også ekstra godt når de har ‘sat sig’ med ganachen. Jeg plejer at lægge dem i en æske i køleskabet, det fungerer fint for mig. Også fordi at ganachen ofte indeholder smør/fløde eller lignende, som har brug for at komme på køl.
      Mange Hilsner Nip

  4. Hvordan kan det være at du også blender flormelis (sammen med mandelmelet)? Umiddelbart virker flormelis efter sigtning super fint – hvorimod jeg godt kan forstå sigtning af mandelmelet…

    De bedste hilsner, Mille

    • Hej Mille,
      Jeg synes mandelmelet bliver meget finere og pænere i macarons. Jeg har prøvet at blende det uden flormelis, men jeg synes det er bedst at blende begge dele sammen 🙂
      Mange Hilsner Nip

      • Tak for svar – og helt enig mht at mandelmelet bør blendes jeg vil da prøve at blende flormelis med også, så

  5. Nip ved du om det er muligt at lave skallerne i forvejen ( 2-3 dage) og opbevare dem i en lufttæt beholder? For så at samle dem senere

    • Hej Anja,
      Ja det kan du sagtens gøre. Det har jeg gjort tidligere 🙂
      Du kan også lægge skallerne i fryseren hvis du hellere vil det.
      Mange Hilsner Nip

    • Hej Pia,
      Ja du kan godt fryse dem. Jeg vil anbefale at du fryser ‘skallerne’, og samler dem med ganache eller det fyld du vil, når de er tøet op og skal serveres 🙂
      Mange Hilsner Nip

  6. Hej Nip, jeg vil bare hører om det er 30 samlet i alt eller om det er 15 hele? Prøvede at bage nogle i går der endte som makroner i stedet, så nu prøver jeg at følge din opskrift

    • Hej Jessica,
      Det er 30 (dvs. 60 skaller). Det hele afhænger selvfølgelig af størrelsen, men ca. 30 stk når de er færdige. Jeg håber du har held med dem. Husk at lade dem tørre min. 30 minutter inden at de bages 🙂 Mange Hilsner Nip

    • Hej Jeanette,
      Jeg plejer at blende mandelmel og flormelis, og det synes jeg hjælper på at de får en fin og glat overflade 🙂 Jeg håber at det var svar nok, og at det kan hjælpe dig fremover når du laver macarons. Rigtig god dag, mange hilsner Nip

    • Den er fra Callebaut, som man kan købe forskellige steder. Hvis ikke du kan finde den, så kan du også sagtens bruge Dulcey chokolade eller mælkechokolade til ganachen. Rigtig god fornøjelse. Mange kærlige hilsner, Nip

  7. Uha hvor ser de lækre ud. Jeg skal igang med at lave til min datters barnedåb, må jeg spørge om hvilke farve du har brugt til at farve dem, er det almindelig frugtfarve?

    Hvis jeg skal lave dem i forvejen hvordan vil du anbefale jeg skal opbevare dem, og kan jeg lave macarons toppene en uge i forvejen også sætte dem sammen aftnen før..?

    • Hej Camilla,
      Det er jeg sørme glad for at høre at du synes, tusinde TAK <3
      Jeg har brugt Wiltons pastafarver til at lave macarons. Jeg er ret sikker på at frugtfarve gør det for flydende.

      Du skal opbevare dem i en lufttæt beholder. Evt en kagedåse. Du kan godt lave makronerne nogle dage før, og så samle dem dagen inden. Jeg har ikke forsøgt at lave dem en hel uge inden, men det tænker jeg umiddelbart godt at du kan gøre.

      Mange søde hilsner, Nip

Skriv et svar