I dag skal det handle om de her små basser, nemlig Kaj Kager. Den anden dag sad jeg nemlig og læste mine gamle Blå Bøger igennem fra både folkeskolen, efterskolen og gymnasiet. Fælles for dem alle er, at der bliver nævnt at jeg er svært glad for både slik og kage. KAJ KAGER står der skrevet i den ene af dem, og det var altså også min, uden sammenligning, yndlings kage over dem alle da jeg gik i folkeskole. Dem fik vi virkelig spist mange af. Jeg er ikke den eneste, vel?

Desværre synes jeg meget sjældent at man ser netop Kaj Kager, i den go’e gammeldaws udgave. De fleste man ser i dag er lavet som en slags cupcake, og dermed ikke som dem jeg husker fra min barndom. I dag har jeg derfor selv forsøgt mig med netop den udgave som jeg allerbedst kan lide. Saftige mazarinbunde, et (tykt) lag mælkechokolade, sød og fluffy hindbær skum lavet på italiensk marengs og den smukkeste grønne marcipan.

I anledningen af begge mine forældres fødselsdag i dag, har jeg bagt masser af fastelavnsboller og opskriften på dem kan du finde lige her på bloggen. Udover at fejre dem, så skal ét af mine yndlings mennesker også fejres i aften i Aarhus. Det bliver en festlig og kagefyldt weekend (igen).

Rigtig dejlig og sød (kaj)kage-weekend,
Kærligst fra Nip


KAJ KAGER (8 personer)

MARZARINBUNDE
75 g sukker
75 g blødt smør
75 g marcipan
1,5 æg
50 g mel
+ 50 g mælkechokolade

Start med at tænde ovnen på 180 grader.
Pisk sukker, blødt smør og marcipan sammen og tilsæt herefter ét æg af gangen.
Sigt mel i dejen og vend det godt rundt. Fordel det hele i en springform (24 cm), foret med bagepapir.
Kagen bages i ca. 20 minutter. Sæt herefter kagen på køl og udstik derefter bundene (5-6 cm).
Smelt chokolade og smør den ene side af alle bundene med chokolade. Stil dem til side og lav imens cremen.

LYSERØD GUF
Korn af 1/2 vaniljestang
80 g flormelis
120 g blødt smør
20 g past. æggeblomme
1,5 spsk frysetørrede hindbærpulver

Pisk vaniljekorn, flormelis og blødt smør godt sammen til en luftig masse.
Tilføj æggeblomme og hindbærpulver og pisk igen.

100 g hindbær
100 g vand
100 g sukker
80 g æggehvider
30 g flormelis

Hindbær, vand og sukker koges op. Lad det simre i 5-10 minutter.
Stavblend og si herefter det hele, så der til sidst er en hindbærsirup tilbage.
Pisk æggehviderne stive, og tilsæt lidt flormelis af gangen til det er en sej marengsmasse.
Hæld den brandvarme hindbærsirup i en tynd stråle ned i marengsmassen imens der piskes til det er koldt.
Vend forsigtigt den lyserøde smørcreme med marengsmassen (lidt af gangen) til det hele er en homogen masse.

DEKORATION
350 g grøn marcipan
Lyserød fondant eller marcipan
Glasur til øjnene
Lakridsgranulat eller lakridskrymmel

SAMLING AF KAGERNE
Stik kagerne ud med en rund ustikker (5-6 cm) og smør dem med et tyndt lag mælkechokolade.
Hæld hele den lyserøde creme i sprøjtepose med en stor rund tylle.
Sprøjt toppe i den ønsket højde på hver af mazarinbundene og sæt dem herefter på køl i en times tid.
Rul den grønne marcipan ud mellem to stykker plastik og stik marcipanlåg ud med en rund udstikker (ca. 10 cm).
Fold forsigtet det grønne marcipanlåg udover hver af kagerne.
Skær et hul i den grønne marcipan på hver af kagerne til munden.
Form små lyserøde tunger af marcipan eller fondant og sæt en tunge fast i hver mund.
Bland lidt glasur og lav små øjne på alle Kaj kager. Placér herefter lidt lakrids i midten af hver.

10 comments on “Kaj Kager”

  1. Der må være noget galt i forklaringen i opskriften. Jeg står også med en ubrugelig creme nu. Der står marengsmasse to gange og blev helt forvirret. Øv, hvor er det frustrerende efter flere timers koncentreret arbejde….

    • Hej Tina,
      Det er jeg virkelig ked af at høre. Der må tydeligvis være en fejl. Jeg tjekker op på det, laver den igen og lægger en ny opskrift op.
      Mange Hilsner Nip

  2. Hej Nip
    Datteren og jeg har forsøgt os med kajkagerne, det er ikke gået så godt. Vi er også helt nye i kagekøkkenet, men efter to omgange med mislykket marengs/creme, har vi nu små mislykkede kajkager
    Mit forslag til dig – kunne du ikke lægge billeder ind af dine kagebagning undervejs i proceduren. Tror det ville være en stor hjælp til sådan nogen som os, så vi kan se, om det vi laver er rigtigt.

    • Hej Dorthe,
      Øv hvor træls at det var svært, men jeg håber at I giver det et forsøg igen senere.
      Jeg lægger videoer ind på Instagram (i min story) så ofte jeg kan, så I kan evt. følge med der 🙂
      God søndag.
      Mange Hilsner Nip

    • Det kan du sagtens gøre, for jeg spiste også en af dissse dagen efter at de var lavet og de smagte slet ikke dårligt. Tvært imod 😉 Rigtig god aften til dig.
      Mange Hilsner Nip

    • Hejsa,
      Umiddelbart så tror jeg godt at du kan. Jeg har ikke prøvet det, men den smager skisme godt kan du tro.
      Venligst fra Nip

Skriv et svar