Det er måske lige et par dage for sent at jeg sender min opskrift på brombærbomber ud til jer, men de kan jo snildt bruges i en anden festlig sammenhæng.
En af mine gode veninder og hendes kæreste inviterede til nytårsfest hos dem her i Aarhus. De stod for den LÆKRESTE middag, og jeg for desserten. Den faldt heldigvis i god jord, og derfor håber jeg at I har lyst at prøve denne dessert.
Kagerne består af flere forskellige elementer og er en af de lidt sværere dessert-kager, men man kan snildt gøre dem ‘nemmere’ ved at fjerne nogle af elementerne. Den lilla moussekage kan nemlig helt bestemt sagtens stå for sig selv.
Brombærbomberne jeg har lavet her består af nøddebunde med brombærgelé, chokolademousse og glaze. Ovenpå er de dekoreret med friske brombær, guld-tuiles og crispy chokoladeperler. Til selve tallerken-anretningen har jeg lavet en brombærmousse, en brombær coulis og en guldtuiles.
Jeg håber at I er kommet godt ind i år 2018 og er klar til en masse flere opskrifter på kager, desserter og en masse andre søde herligheder i det nye år. Rigtig godt (og lidt forsinket) nytår til jer alle sammen!
Mange søde hilsner,
Nip
BROMBÆRBOMBER (8 personer)
BROMBÆRGELE
3 blade husblas
200 g brombær
5 spsk citronsaft
75 g sukker
Læg husblas i blød i koldt vand
Kog brombær, citronsaft og sukker op og lad det simre i 5-10 minutter.
Stavblend og si herefter det hele, så det bliver en ensartet brombærsirup.
Vrid husblassen fri for vand og smelt den i.
Hæld en del af det i 8-10 små halvkugle silikoneforme og sæt dem i fryseren til de er helt frosne.
Brug resten af geléen (inden at den sætter sig) i brombærmoussen.
HASSELNØDDEBUNDE
50 g æggehvider
100 g sukker
50 g maricpan
75 g hasselnødder
Start med at tænde ovnen på 180 grader.
Pisk sukker og æggehvider til en lys og stiv marengsmasse.
Riv marcipanen direkte ned i marengsen og vend det sammen.
Blend hasselnødderne til groft ‘mel’ og vend også det i.
Fordel dejen i en foret springform (ca. 20-24 cm) og bag den midt i ovnen i ca. 20-25 min.
Lad kagen køle helt af og udstik herefter 8 små cirkler som passer til at de kan bruges som bunde.
MÆLKECHOKOLADEMOUSSE
3,5 blade husblas
3 dl piskefløde
300 g mælkechokolade
3 dl piskefløde (pisket til flødeskum)
Læg husblas i blød i koldt vand.
Kog 3 dl piskefløde op, smelt husblassen i og hæld det over chokoladen så det dækkes helt.
Lad det stå i 1 minuts tid, og rør så fra midten af skålen til det samler sig til en homogen creme.
Vend det hele sammen til en mousse og hæld det i en ‘stoneform’ eller en anden du kan lide.
Læg herefter en brombærgele-halvkugle og en hasselnøddebund i og lad dem blive helt hårde på frost.
BROMBÆRMOUSSE
1-1,5 dl brombærgele (inden at det sætter sig)
2 dl piskefløde
100 g græsk yoghurt (10 %)
Pisk fløden til flødeskum og vend det sammen med den græske yoghurt.
Vend den afkølede brombærsirup i til en homogen mousse.
Hæld det i en ‘quenelleform’ eller den silikoneform du kan lide og læg dem i fryseren til de er frosne.
GLITTER GLAZE
2,5 blad husblas
1,3 dl sødmælk
120 g sukker
140 g hvid chokolade
125 g miroir gelé
Lilla (+ evt. lille smule sort farve, hvis du vil gøre farven lidt mere dyb)
Guldstøv
Læg husblas i blød i koldt vand.
Varm sødmælk og sukker op til sukkeret er helt opløst. Smelt husblassen deri.
Hak den hvide chokolade og hæld mælkeblandingen over. Rør til massen er homogen.
Hældes i i en høj kande og stavblendes forsigtigt sammen med miroir gelé, farve og guldstøv.
Sæt stavblenderen skråt ned, for herefter at rejse den op igen uden at løfte den.
Tag chokolademoussen ud af fryseren og stil dem på en rist.
Lad glazen køle ned til ca. 34 grader før den hældes over de iskolde moussekager.
Sæt kagerne i køleskabet, så de kan tø op og derefter dekorers.
BROMBÆRCOULIS
150 g brombær
50 g sukker
Kog det hele i en gryde, stavblend og si det efterfølgende til en coulis. Lad det køle helt.
Spred brombærcoulis ud på en tallerken, læg en nytårsbombe og en brombærmousse på.
Efterfølgende kan du dekorere med de samme elementer som jeg har gjort, eller selv være kreativ.
TUILES
60 g smagsneutral olie
120 g vand
20 g hvedemel
Guld støv
Bland olie, vand og hvedemel og steg dem på en meget varm pande til der ikke er mere olie tilbage.
Læg derefter din tuiles på et stykke køkkenrulle, som kan suge det sidste olie.
Når dine tuiles er kolde pensles de med guldstøv.
DEKORATION
Spiseligt guld, chokoladeperler og friske brombær
kan man skalere kagen op, så den kan laves som en stof kage (springform str.)? hvor meget vil du så gange mængden med?
Trine
*stor kage
Hej Trine,
Ja det kan du snildt 🙂 Uden at kunne give et helt korrekt svar, da jeg ikke selv har gjort det, så vil jeg tro at denne opskrift passer til en form der er ca. 20 cm i diameteren.
Mange Hilsner Nip
Hej Nip.
Jeg proevede at lave din moderne aeble kage i weekenden. Da jeg skulle lave tuliene som du har henvist til denne opskrift, kunne jeg ikke faa dem til at ligne dem du har paa billedet.
Hvordan har du lavet hullerne i tuilene saa store?
Hilsen
Katrine
Kan man lave dele klar eller noget dagen inden til denne smukke lækre dessert
Hej Marianne,
Det kan du tro at du kan – faktisk alle dele, udover glaze (hvor du har brug for de frosne kager) 🙂 ellers kan alle elementer laves i forvejen. Mange Hilsner Nip
Hej NIP
Faldt over din fantastisk smukke dessert – som jeg vil prøve at efterligne..
Nu er jeg total noviece inden for glace – men smukt er det jo.
Har øvet mig og syntes også resultater er super fint og blankt – Tjek og jubiii
Men når jeg skal flytte de glacerede kager/mousse fra risten og over på tallerken, får jeg ødelagt glace i kanten og resultater blir ik så skarpt om ønsket,,
hvornår og hvordan flytter du kagerne – skal glacen stadig være våd eller helt tør (sidst nævnte gir en udfordring ved enmousse)
MVH Richard
Hej Richard,
Tak for din søde besked, jeg er glad for at du kan lide den.
De er heller ikke nemme at flytte over, men jeg flytter dem så snart at glazen er på. Du kan evt. skære glaze-trevler af med en lille kniv, så bliver den lidt mere skarp når du lægger den ovenpå bunden. Den er nemmest at flytte imens moussen stadig er så frossen som muligt synes jeg, så lige efter de er glazet er mit bedste svar. Jeg håber det lykkedes. Ha en dejlig søndag.
Mange Hilsner Nip
Hej Nip
Hvilke størrelse har du brugt til halvkugleformene i denne opskrift?
Mvh Katrine
Hej Katrine,
De er ca. 3 cm 🙂
Mange Hilsner Nip
Hej Nip
Jeg lavede hindbærbomben sidste år til nytår og den var fantastisk! I år tænker jeg at lave denne, men vi skal ikke være hos os i år. Så hvad vil du foreslå i forhold til at tage dem med? Vil du lave dem helt færdige med glaze og så bare pynte dem inden servering eller ville du vente og lave glazen senere?
Godt nytår!
Vh. Henriette
Hej Henriette,
Det er jeg virkelig glad for at høre 🙂
Jeg havde faktisk disse brombærbomber med hjem til min veninde sidste nytår. Der havde jeg glazet dem og alt det andet pynt og dekoration havde jeg bare med mig og lagde i hendes fryser og køleskab. Fra de anrettes er de ca klar 30 minutters tid efter, da brombærmoussen liiige skal tø lidt op 🙂
Rigtig godt nytår til dig også,
Mange Hilsner Nip
Hej Nip
De der Brombærbomber de skal i 8-10 halvkugle silikoneforme, hvor har du købt disse forme henne? Og hvilke mål har de, så de passer i netop denne kage?
Jeg vil gerne springe ud i dette kage projekt og mangler den halvkugle form.
De bedste hilsner
Charlotte
Hej Nip.
Hvor lang tiden inden servering tager du brombærmoussen op fra frys?
Mvh Emilie
Hej Emilie,
Brombærmoussen skal tages ud af formene imens den er frossen, for ellers kan du ikke få dem ud. Så kan du nemt anrette tallerkenerne og så lade moussen tø op i ca 45-60 minutter i køleskabet inden servering 🙂
Mange Hilsner Nip
Hej nip skal du ikke lave en indkøbsliste SMS-service på din hjemmeside. så man ikke skal tælle efter hvor meget man skal bruge af hver ting. 🙂
Hej Jonathan.
Nej det tænker jeg ikke at jeg skal lave, men ellers en fin ide 🙂
Hilsen Nip
Wauw hvor er den dessert indbydende og vild smuk!
Hvor er jeg glad for at du synes det, tusinde tak 🙂
Mange hilsner Nip
Den dessert ser jo vild lækker ud! men kan se du i brombærgelen skriver at der skal vaniljekorn i, men du har ikke skrevet noget om dette i opskriften
☺️
Hej Kristina,
Det er fjernet nu, det skulle der ikke have stået. Beklager 😉
Mange Hilsner Nip