Annonce. Jeg har været så heldig at få en masse syrlige æbler fra mine forældres have og nu er de tryllet om til gammeldags æblekage i fine glas. Jeg har valgt at lave portionsanretninger i store flotte gin glas, da jeg uden tvivl er en portionspige .. hvis man altså kan være det?

Jeg synes hvert fald at portionsanrettet kager og desserter kan noget, så nu vil jeg vise jer hvor nemt det er at lave mit bud på en gammeldaws klassiker.

Det er svært at komme igennem efteråret uden gammeldags æblekage, og hvorfor skulle man også det? Jeg har lavet en syrlig æblegrød med vanilje, nøddecrumble, vaniljeflødeskum og en lille guldkiks på toppen. Jeg har valgt syrlige æbler, da jeg synes at det gør desserten lidt mere let og frisk, end hvis æblerne er for søde. Du vælger naturligvis bare de æbler du bedst kan lide.

Desserterne er anrettet i store flotte gin glas og med gyldne lange latte-skeer. Idéen med denne anretning er, foruden opskriften, at vise jer hvordan I får mere ud af store fine glas, som ellers måske kun er tiltænkt at blive brugt til drikke. Hvis du anretter i glas af alm. størrelse, så kan du godt få 6-8 anretninger ud af denne portion.

Alle de bedste efterårshilsner,
Nip


GAMMELDAGS ÆBLEKAGE (4-8 glas)

ÆBLEGRØD
750 g syrlige æbler (efter de er skrællet og skåret i tern)
125 g sukker
Korn af 1 vaniljestang
1 dl vand

Kog æbler, sukker, vaniljekorn og vand op i en gryde og lad det simre i ca. 20 minutters tid.
Der må gerne være lidt bid tilbage i noget af grøden. Lad den køle helt af.

NØDDECRUMBLE
60 g koldt smør
60 g flormelis
100 g mandelmel
1 nip salt
75 g sukker
100 g hasselnødder (afskallede)

Tænd ovnen på 175 grader (varmluft).
Smuldre smør, flormelis, mandelmel og salt sammen og spred det ud på en bageplade med bagepapir.
Bages i ca. 5-7 minutter eller indtil det er gyldent. Lad det køle af.

Smelt sukker på en pande ved at varme panden langsomt op.
Når sukkeret er smeltet og gyldent brunt røres hasselnødderne ud i det. Du skal være lidt hurtig, da det klistrer.
Hæld de store klumper af karamel-nødder over på en tallerken og lad det køle af.
Herefter blendes det i en minihakker eller hakkes med en savtakket kniv til ønsket konsistens. Jeg blender det en del.
Bland det hele sammen til en nøddecrumble.

BLADKIKS
40 ml æggehvider
40 ml fløde
50 g flormelis
40 g mel
1 nip salt
1 tsk smagsneutral olie
Guldstøv

Start med at tænde ovnen på 180 grader (varmluft)
Pisk det hele sammen (pånær guldstøv) og brug en paletkniv til at fordele det i en silikone-bladform.
Hvis du ikke har en bladform, kan du smøre det et tyndt lag ud på en silikonmåtte og bage det i ovnen.
Bages til kiksen er gylden. Imens de er varme skal du tage dem ud af formen og evt. bøje dem lidt på en kagerulle.
Drys med guldstøv og opbevar dine kiks i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.
OBS! Der vil være en del kikse-dej i overskud, men det kan være svært at lave en mindre portion.

ANRETNING

4 dl piskefløde
1 tsk vaniljesukker
4 store gin glas
4 latte skeer

Pisk fløde og vaniljesukker til vaniljeflødeskum og find de andre elementer frem.
Straks inden servering, fyldes de 4 smukke glas op i denne rækkefølge:
– Æblekompot, nøddecrumble, vaniljeflødeskum, æblekompot, nøddecrumble og en kiks
Hvis du ikke bruger så store glas, så kan du godt få portionen til at række til 6-8 glas.

Skriv et svar