Jeg drikker ikke noget der ligner kaffe, men alligevel fik jeg af en endnu uvis grund enormt lyst til kage og kaffe. Det er derfor blevet til en brownie med kaffe og karamel. Karamel, og specielt saltkaramel, er bare altid godt og brownie ligeså. Hvem kan ikke lide det?
Egentlig er det også alt for længe siden at jeg har bagt en brownie, så det var på sin plads med en sådan, og den forsvandt hurtigt. Så hurtigt at jeg opdagede at jeg slet ikke havde gemt et stykke til mig selv. I går aftes spiste jeg derfor kanterne med (en masse) saltkaramel ganache.
Ikke en typisk sommer-kage, men nu er det jo heller ikke helt så sommeragtigt vejr som man kunne håbe på. Hvad end vejret er sommeragtigt eller ej, så skal denne lille brownie med kaffe og karamel nu nok komme ned. Der vil formentlig være lidt ekstra saltkaramel tilbage, men det kan nemt lige spises på pandekager, vafler eller bare med en ske. Sidstnævnte kom jeg muligvis til at gøre med den resterende del. Ups!
Kærligst mange hilsner,
Nip
BROWNIE MED KAFFE OG KARAMEL (6 personer)
BROWNIE
200 g smør
200 g mørk chokolade
1,5 dl friskbrygget kaffe
3 æg
200 g sukker
225 g mel
1 nip salt
Start med at tænde ovnen på 175 grader.
Smelt smør og chokolade i en skål over vandbad og lad det køle af.
Rør friskbrygget kaffe i. Det behøver ikke at være drøn-varmt.
Pisk æg og sukker til en lys og luftig æggemasse og bland det med choko-kaffe blandingen.
Vend forsigtigt mel og salt i.
For en kvadratisk form (20-22 cm) med bagepapir og hæld dejen i. Bag kagen i ca 25 minutter.
Hvis ikke du har en kvadratisk form, så brug bare en anden med samme diameter.
Lad kagen stå natten over, så bliver den med sikkerhed allerbedst!
SALTKARAMEL
2 dl piskefløde
30 g lys sirup
100 g sukker
200 g caramel chokolade eller mælkechokolade (Callebaut)
flagesalt efter smag
Varm fløde op til lige under kogepunktet og stil det til side.
Smelt lys sirup og sukker til gylden karamel i en lille gryde og hæld den varme fløde i.
Tilføj flagesalt efter smag.
Hæld flødekaramellen over hakket chokolade og lad det stå i 1 minut, inden at karamellen fra midten af skålen røres til en blank ganache.
Sæt saltkaramellen i køleskabet i et par timer så det tykner, inden at det fordeles over den kolde kage.
Du kan fremskynde at saltkaramellen tykner ved at sætte det i fryseren, men hold øje og rør i skålen engang imellem.
DEKORATION
Saltkaramel Crispearls (Callebaut)
Chokoladespåner
Rød skovsyre
Tag kagen ud af køleskabet og skær kanterne helt lige.
Skær nu kagen i passende stykker og dekorér med chokoladeperler, chokoladespåner og rød skovsyre.
OBS! Jeg har kun taget billeder af 3 stykker kage, men der var altså en hel del mere.
Lyder så lækker … ville man kunne bruge en dåse kondenseret mælk (kogt) og så tilsætte flagesalt i stedet for??
Hej Camilla,
Det kan du sagtens, det smager så lækkert 🙂
Mange Hilsner Nip
I stedet for at bruge kondenseret mælk har tørsleff lavet en karameliseret mælk, så man slipper for at koge den kondenserede mælk. Den karameliserede mælk skulle være klar til brug direkte fra dåsen Går ud fra at det giver samme effekt som med den kondenserede mælk.
Hej Nip. Kan man godt bare bruge helt almindelig mælkechokolade (ikke fra callebaut) til ganachen?
Hej Maja,
Ja det kan du hvert fald 🙂 Tag du bare hvad du har.
Mange Hilsner Nip
Hej Nip.
Kagen lyder super lækker! Men kan man komme valnødder i? Og i så fald, ændre det på opskriften?
Hej Camilla,
Tak for din besked. Ja det kan du snildt gøre 🙂
Mange Hilsner Nip
Hvor ser den lækker ud! Men hvis man nu ikke kan lide kaffe….. Kan man så godt undvære kaffen og så ellers bare følge opskriften, eller skal der måske tilføjes ekstra af noget?
Hej Anna,
Jeg kan heller ikke at lide drikke, men kagen smager dog godt med. Hvis du stadig ikke vil have kaffe i, så kan du evt. tilføje 1 dl mælk istedet, det burde kunne gøre det ud for kaffen (uden jeg dog har testet). God søndag 🙂
Mange Hilsner Nip
Det lyder godt, det vil jeg prøve! Tak for tippet og god aften 🙂
Jeg skal bruge denne lørdag eftermiddag. Kan den bages torsdag aften og stå til lørdag?
Det er lige en anelse for sent jeg ser din besked kan jeg se. Jeg håber at du fandt ud af at den godt kan bages en dag eller to før servering. Det gør den helt sikkert kun bedre. Jeg beklager det sene svar. God aften til dig 🙂 Mange Hilsner Nip