Æblesæsonen er fortsat over os, og det har givet anledning til at jeg har udviklet denne æbledessert med lime og pistacie. Glæd jer til at se snittet lidt længere nede på siden.
Desserterne står fint for sig selv, men kan også anrettes på en tallerken med flere forskellige elementer. En portionsanrettet dessert som passer perfekt til årstiden.
Desserten består af en pistaciekagebund, æble-lime mousse med en æblekompot-overraskelse i midten, og en smuk og glinsende lysegrøn limeglaze. Denne dessert kræver selvfølgelig en speciel form, for at få det til at ligne æbler, men man vil også sagtens kunne lave det i en springform og støbe det i lag istedet.
Kærligst fra Nip
ÆBLEDESSERT MED LIME (5 personer)
ÆBLEKOMPOT INDLÆG
1 blad husblas
300 g æbler i små stykker (skyllet og skrællet på forhånd)
Saft af 3 limefrugter
50 g sukker
1 dl vand
Start med at lægge husblas i blød i koldt vand.
Kog æblestykker, limesaft, sukker og vand i ca. 10 minutter.
Efter at det hele er kogt ind, skrues ned for blusset og det hele skal simre i et kvarters tid.
Stablend det hele og si kompotten. Smelt husblassen i kompotten og hæld det fx i en trøffelform.
Sæt dem i fryseren til de er gennemfrosne og kan bruges i desserten.
Gem æblepuréen, som er tilbage efter at have siet kompotten, til at lave æblemousse.
OBS! Der vil være en del æblekompot i overskud, men dette kan du evt. gemme til en anden kage.
PISTACIEKAGE
40 g blødt smør
35 g sukker
30 g pistacienødder uden skal (blendet til mel)
30 g groftrevet marcipan
1/2 æg
1 nip salt
Start med at tænde ovnen på 200 grader.
Det bløde smør og sukker piskes lyst og luftigt og de resterende ingredienser blandes i.
Fordel massen i en rund springform (ca. 14 cm) og bag bunden i ca. 10-12 min. til den er gylden.
Lad kagen køle af, inden små bunde til hver af desserterne udstikkes.
Vær opmærksom på at bundene skal have en størrelse så de kan stikkes ned i æbleformen.
ÆBLEMOUSSE
3 blade husblas
1,5 dl æblepuré (fra æblekompotten)
Korn af 1 vaniljestang
2 dl fløde
50 g neutral skyr
Evt. lidt lysegrøn farve
Læg husblas i blød i koldt vand.
Varm æblepuré og vaniljekorn op, smelt husblassen i og lad det køle til stuetemperatur.
Pisk fløden til flødeskum, vend skyr og lidt lysegrøn farve i og herefter æblepuréen.
Hæld det i en sprøjtepose og sprøjt det i æbleforme, MEN fyld ikke formen helt til kanten.
Pres herefter en af de små æblekompot-kugler ned i moussen, efterfulgt af en pistaciebund.
Sæt formen i fryseren til moussen er gennemfrossen og kan presses ud af formen. Gene natten over.
LIMEGLAZE
2,5 blad husblas
1,5 dl sødmælk
100 g sukker
140 g lime chokolade (fx fra Callebaut)
100 g miroir gelé
Grøn farve og evt. lidt sølv glitter
OBS! Har du ikke lime chokolade, så brug hvid chokolade og lidt ekstra grøn farve istedet
Læg husblas i blød i koldt vand.
Varm sødmælk og sukker op til sukkeret er helt opløst. Smelt husblassen deri.
Hak chokoladen og hæld mælkeblandingen over. Rør til massen er homogen.
Hældes i i en høj kande og stavblendes forsigtigt sammen med miroir gelé, farve og evt. lidt glitter.
Sæt stavblenderen skråt ned, for herefter at rejse den op igen uden at løfte den over overfladen.
Tag æblemousserne ud af fryseren og stil dem på en rist eller andet (med bagepapir under).
Lad glazen køle ned til ca. 35 grader før den hældes over de iskolde moussekager.
Sæt kagerne i køleskabet i ca. 1,5 time, før de dekoreres med en lille stilk inden servering.
Hvor store er de silikoneforme du bruger i denne opskrift?
Hej Mai,
Jeg har linket til formene 🙂 Det er de Silikomartforme som er lavet som et æble.
Mange Hilsner Nip
wau den ser lækker ud
Mange tak skal du have 🙂