Sørme om der ikke lige kommer endnu en tærte, og denne gang en af mine personlige favoritter, citrontærte.

Det er i grunden underligt at jeg ikke har lavet den her på bloggen tidligere, men det passer til gengæld så fint at give den til jer nu, hvor jeg alligevel er blevet tærte-tosset.

Jeg har lavet to citrontærter ud af denne portion mørdej og citroncreme, men du kan også lave én større tærte hvis du hellere vil det. Mine er hver omkring 18-20 cm i diameter.

Den klassiske mørdejsbund er den helt og aldeles samme som jeg har brugt i de andre tærter jeg har lavet, for den passer til det meste. Citroncremen er cremet og syrlig, og så er der sprøjtet en helt fløjlsblød og sød marengs på toppen. Brændt selvfølgelig. Det gør den endnu mere passende til en grillaften, eller en hver anden lejlighed. Jeg kan spise citrontærte hele året rundt, og det samme håber jeg at du kan.

Kærligst fra Nip


CITRONTÆRTER (2 stk – ca. 16 personer)

MØRDEJSBUND
150 g koldt smør
280 g mel
100 g flormelis
Korn af 1 vaniljestang
1 æg

Start med at tænde ovnen på 200 grader.
Ælt smøret sammen med mel, flormelis og vaniljekorn og saml det med ægget.
Læg dejen på køl i ca 30 minutter.
Rul dejen ud og fordel den i to tærteforme (ca. 18-20 cm) og sæt dem på køl i ca. 15-20 min..
Forbag tærtebundene i ca 15 minutter til de er gyldne. Skru ovnen ned på 150 grader.
TIP! Jeg bruger en perforeret bageplade og perforeret tærteringe, da det gør dem ekstra sprøde.
Du kan også bruge en alm. tærteform, men husk da at prikke huller i dejen og/eller blindbag din bund.

CITRONCREME
80 g sukker
Korn af 1/2 vaniljestang
80 g æggeblommer
30 g æggehvider
2-3 økologiske citroner (alt efter om cremen ønskes meget syrlig)
80 g piskefløde
1 tsk maizena

Pisk sukker, vaniljekorn og æg sammen til en luftig masse.
Riv citronerne på et fint rivejern og pres saften ned i cremen. Tilsæt de resterende ingredienser og pisk.
Hæld citroncremen i de forbagte tærteforme og bag dem nu i ca. 25-30 minutter ved 150 grader.
Lad citrontærterne køle helt af inden at marengsen sprøjtes på.

DEKORATION

BRÆNDT MARENGS
100 g past. æggehvider
200 g sukker
1/2 dl vand
+ evt. lidt andet pynt til toppen

Pisk æggehviderne til skum.
Varm sukker og vand op til en sukkerlage på ca 117 grader.
I en tynd stråle hældes sukkerlagen ned i æggehvider, imens at der hele tiden piskes.
Pisk indtil at der dannes toppe i marengsmassen og kom den herefter i en sprøjtepose med en flot tyl.
Sprøjt dutter på hele kagen eller evt mønster som her (St. honoré tyl) og brænd toppen med en gasbrænder.
OBS! Skal din citrontærte serveres en anden dag end den laves, så sprøjt og brænd først marengsen på selve serveringsdagen, for ellers kan den falde lidt sammen og generelt bare blive lidt kedelig.

18 comments on “Citrontærte med brændt marengs”

  1. Hej Nip, Kan man godt lave tærten med den bagte citroncreme dagen før og så tilføje marengs på dagen man skal bruge den?
    Mvh Emma

    • Hej Emma,
      Ja det kan du sagtens gøre 🙂 Jeg synes også at marengsen er bedst på selve dagen, så det vil jeg anbefale.
      Mange Hilsner Nip

    • Hej Fie,
      Årh nej det har jeg ikke gode erfaringer med 🙂 Jeg vil anbefale at du laver alt det andet og så sprøjter marengs på når du skal bruge den.
      Mange Hilsner Nip

  2. Hej Nip,
    Kan tærten slet ikke gå på 2. Dagen? Jeg skal nemlig bage den til fars dag. Men vi er kun 3 i husstanden og min tærteform er kollosal, det går simpelthen ikke hvis vi skal spise det HELE på én dag
    Mange tak på forhånd

    • Hej Nive,
      Jo det kan den godt, men marengsen kan nogle gange blive lidt blød på køl, men den smager stadig dejligt 🙂
      Mange Hilsner Nip

  3. Wow en lækkerbisken af en kage og samtidig mega flot visuelt Hvor stor udstikker bruger du til at lave hullet i midten og bliver kagen bagt sammen med udstikkeren for at holde på formen?

    • Hej Janna,
      Tusind tak for dine søde ord – dejligt du kan lide den! Min udstikker/tærtering er ca. 5-6 cm i diameter og den store er omkring 20 cm. Kagen bages med udstikker, ja 🙂
      Mange Hilsner Nip

    • Hej Michelle,
      Du kan godt gemme det i et par dage i køleskabet. Jeg har ikke prøvet at fryse det, men det kan du måske også 🙂
      Mange Hilsner Nip

    • Hej Sofia,
      Jeg er lidt i tvivl om, om den måske ikke bliver helt ligeså god. Jeg ville nok lave den på selve dagen.
      Mange Hilsner Nip

  4. Hvis man bruger mørdejen til anden tærte, hvor den ikke skal bages igen, hvor længe skal den så have?

    • Hej Camilla,
      Det kommer meget an på hvad du skal lave, men måske 20-25 minutters tid 🙂
      Mange Hilsner Nip

Skriv et svar