Sørme om der ikke lige kommer endnu en tærte, og denne gang en af mine personlige favoritter, citrontærte.

Det er i grunden underligt at jeg ikke har lavet den her på bloggen tidligere, men det passer til gengæld så fint at give den til jer nu, hvor jeg alligevel er blevet tærte-tosset.

Og og og, så har jeg lige fået den fineste (næsten) citron-formede tærteform. Ja okay, det kræver måske en anelse fantasi at forestille sig ..
Hvis ikke du har en citronformet tærteform, så tager du bare en helt anden yndlings form. Dette er en meget lille og meget nuttet størrelse. Alt er bare lidt finere når det er småt, er det ikke rigtigt?
Jeg har lavet to citrontærter ud af denne portion mørdej og citroncreme, men du kan også lave en større tærte hvis du hellere vil det.

Den klassiske mørdejsbund er den helt og aldeles samme som jeg har brugt i de andre tærter jeg har lavet, for den passer til det meste. Citroncremen er cremet og syrlig, og så er der sprøjtet en helt fløjlsblød og sød marengs på toppen. Brændt selvfølgelig. Det gør den endnu mere passende til en grillaften, eller en hver anden lejlighed. Jeg kan spise den hele året rundt, og det samme håber jeg at du kan.

Syrligsøde sommerhilsner,
Nip


KLASSISK CITRONTÆRTE

MØRDEJSBUND
150 g smør (stuetemperatur)
280 g mel
100 g flormelis
Korn fra 1 vaniljestang
1 æg

Start med at tænde ovnen på 200 grader.
Ælt smøret sammen med mel og flormelis og saml det med ægget.
Læg dejen på køl i ca 30 minutter.
Rul dejen ud og fordel den i en tærteform (ca. 20-28 cm) og sæt den på køl i ca. 15 min.
Der er rigeligt med dej til at lave to tærter som jeg har gjort eller gemme dejen til en anden dag.
Prik huller med en gaffel i dejen og forbag tærtebunden i ca 15 minutter til den er gylden.
Lad bunden køle helt af og skru ovnen ned på 150 grader.

CITRONCREME
80 g sukker
Korn af 1/2 vaniljestang
3 æg (small)
2-3 økologiske citroner (alt efter om cremen ønskes meget syrlig)
80 g piskefløde
1 tsk maizena

Pisk sukker, vaniljekorn og æg sammen til en luftig masse.
Riv citronerne på et fint rivejern og pres saften. Tilsæt til æggemassen.
Pisk de resterende ingredienser i.
Hæld citroncremen i den forbagte tærteform og bag nu kagen i ca. 25-30 minutter ved 150 grader.
Lad kagen køle helt af inden at marengsen sprøjtes på.

BRÆNDT MARENGS
100 g past. æggehvider
200 g sukker
1/2 dl vand

Pisk æggehviderne stive.
Varm sukker og vand op til en sukkerlage på ca 120 grader.
I en tynd stråle hældes sukkerlagen ned i de stiftpisket æggehvider, imens at der hele tiden piskes.
Pisk indtil at der dannes toppe i marengsmassen og kom den herefter i en sprøjtepose med stor takket tyl.
Sprøjt dutter på hele kagen og brænd toppen

OBS! Skal din citrontærte serveres en anden dag end den laves, så sprøjt og brænd først marengsen på selve serveringsdagen, for ellers kan den falde lidt sammen og generelt bare blive lidt kedelig.

2 comments on “Klassisk citrontærte / Tarte au citron”

Skriv et svar